ПЛАНЕТАРИУМЪТ В ГРАД БУРГАС С ПРЕСТИЖНА НОМИНАЦИЯ В КОНКУРСА "СГРАДА НА ГОДИНАТА 2023"

Изграденият от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) Планетариум в Бургас е номиниран в престижния национален конкурс „Сграда на годината“, категория „Социална инфраструктура – култура“ за 2023 г. Емблематичната сграда се намира в Зоната за обществен достъп на пристанища Бургас, в непосредствено до Морската гара на терминал Бургас-изток 1. Архитектурното чудо излиза от рамките на просто сграда, Планетариумът е връзка между съвременната архитектура и необятния космос, създаващ едно уникално пространство за обучение, развлечение и социализация. Инвестицията подчертава сериозен ангажимент към науката, образованието и обществото, който ДП "Пристанищна инфраструктура" за пореден път затвърждава. 

 

Планетариумът представлява огледална сфера, състояща се от неръждаема стомана, поставена на сектори. Пръстенът е с конструкция от метални профили и е облицован с материали, устойчиви на атмосферни влияния. Залата e с капацитет от 50 места, разположени радиално около центъра на 8-метровия прожекционен купол, с цел осигуряване на оптимален зрителен ъгъл. Последен модел оборудване за 3D визуализации осигурява възможност на посетителите да се докоснат до част от тайните на необятния Космос.

Планетариумът на Научен център „ПланетУм“ завършва цялостната концепция за изграждане на единен градски образователен център, в който, чрез среща с науката, по забавен и увлекателен начин, деца и родители ще изграждат нови знания и умения.

Haциoнaлният ĸoнĸypc „Cгpaдa нa гoдинaтa“ e нaй-пoпyляpнoтo и пpecтижнo cъбитие в cфepaтa нa инвecтициoннитe пpoeĸти, cтpoитeлcтвoтo и apxитeĸтypaтa в Бългapия. Цeлтa нa кoнĸypca e дa oтличaвa нaй-дoбpитe пocтижeния пpи peaлизaция нa cъвpeмeнни cгpaдни пpoeĸти пpeз cъoтвeтнaтa гoдинa в Бългapия, ĸaĸтo и cвъpзaнитe c peaлизaциятa им инвecтитop, apxитeĸт и cтpoитeл. Припомняме ви, че през 2020 година Международен конгресен център Бургас бе удостоен с престижното отличие „Сграда на годината“ в категория „Проекти свързани с развитието на градовете – градска среда и култура“. Признанието дойде от 31-членното жури на националния конкурс „Сграда на годината“, състоящо се от изявени представители на професионалните и творчески среди. 

 

Всеки, който желае, може да подкрепи Планетариум - Бургас, като гласува на следния линк: ГЛАСУВАЙ!

 

  •             Инвеститор: Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“
  •             Проектант: „Декор Дизайн“ Архитекти Бурулянови
  •             Изпълнител: ЕКИП 5