ЕКСПЕРТИ В МОРСКОТО ДЕЛО ДИСКУТИРАТ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЕКОЛОГИЧНО КОРАБОПЛАВАНЕ И ЗЕЛЕНИ ПРИСТАНИЩА

За втора поредна година Международен конгресен център Бургас бе домакин на Международен морски форум BeFOR BeGREEN, който се организира от "Пристанище Бургас" ЕАД и Община Бургас и се провежда със съдействието на "Южнобългарски морски образователен център", Българска асоциация на морските капитани, "Shippossible LTD"  и Бургаска морска асоциация.

Втора фериботна линия до Батуми ще бъде разкрита до дни, обяви директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов по време на форума, който се провежда по случай Международния ден на моряка.

В рамките на два дискусионни панела бяха засегнати и темите за "Нови технологии за екологично корабоплаване" и "Зелени пристанища - инфраструктура и услуги". Част от лекторите, които присъстващите имаха възможност да чуят бяха Иглика Якова, зам.-началник  „Сини политики”- ГД „Морско дело и рибарство“ към Европейската Комисия; Петър Бенов, държавен експерт Дирекция „Национална транспортна политика” към Министерство на транспорта и съобщенията; проф. Маруся Любчева от „Черноморски институт”. За предизвикателствата пред морското застраховане, както и за създаване на по-зелена застрахователна индустрия  ще говори Ник Шоу, председател на международната група на клубовете по морско застраховане и превенция /P&I Clubs/.

Форумът, събра отново на едно място морските хора на региона. Миналата година той излезе с декларация, която призна българския моряк като ключова морска професия. Тази година бе подписано споразумение с португалския град Синеш, чието пристанище има традиции в екологията.